Welkom!

Iedereen is wel ergens bang voor. Ik heb het hier niet over de angst voor aanslagen, maar over angst voor tandartsen, ziekenhuizen enzovoort.

Mijn angst voor de tandarts heb ik ontwikkeld bij mijn vorige tandarts. Hij zal vast goed zijn in zijn vak, maar omgaan met mensen is niet zijn sterkste kant en dat is heel zacht uitgedrukt. Ik heb een andere tandarts gevonden. Een rustige man die alles heel goed uitlegd. Veel belangrijker nog, als ik aan geef dat ik het even lastig heb dan stopt hij direct.

image

Het enige nadeel is dat hij met het bericht kwam dat mijn verstandskies er uit moet en dat ik daarvoor naar de kaakchirurg moet. Toen hij dat zei raakte ik in paniek!!! De tandarts vind ik eng, maar een kaakchirurg zit in het ziekenhuis. Ziekenhuizen en ik gaan niet samen als ik de patiënt ben.

Met tranen in mijn ogen heb ik de kaakchirurg gebeld. Nu heb ik nog geen pijn, maar volgens de tandarts is dat nog een kwestie van tijd. Ik belde met het idee dat ik alleen langs moest komem voor een foto en bespreken hoe het aan te pakken. Toen gaf de assisitente van de kaakchirurg aan dat ik er rekening mee moet houden dat mijn kies gelijk getrokken wordt. Dus mijn paniek sloeg gelijk om naar blinde paniek! Dat is geen fijn gevoel!!! Ik moet nu 3 weken door zien te komen. Gister afspraak gemaakt en heel de nacht heb ik amper geslapen.

De assistente probeerde mij gister al gerust te stellen. Zij gaf aan dat ik niets zou voelen van het trekken. Daar zit mijn angst niet. Mijn angst zit op een rare plek. De verdovingsprikken kan ik ook nog hebben. Dat zijn geen prettige prikken, maar zonder je kies laten trekken is nog erger.

Daarna zetten ze (denk ik) iets in mijn mond om mijn tong opzij te houden en de verstandskies zit achter in de mond. Bij beide word ik al misselijk! Als de tandarts met een spiegeltje kijkt heb ik de neiging om te spugen. En nog maar te zwijgen over die vieze watten die ze in je mond stoppen om je speeksel en bloed op te vangen.

image

Als mijn kies getrokken is dan kan het zijn dat ze het moeten hechten! Hechten!!!! Als ik daar nu te veel aan denk val ik al flauw.
De dag voor het trekken de dag van het trekken gaan zwaar worden voor mij. Nou ja, nu loop ik er al tegen aan te hikken. De kans is aanwezig dat ik straks denk: “heb ik mij daar zo druk over gemaakt?”. Op dit koment acht ik die kan nihil! Als ik er aan denk dan voel ik mijn maag al draaien. Sinds gister krijg ik daardoor amper een hap door mijn keel.

image

Het gekke is dat ik het wel interessant vind als het bij een ander gebeurd, want dan ben ik niet de patiënt. Hopelijk heb ik het een beetje van mij afgeschreven en kom de komende 3 weken rustig door.

Groetjes,
Sandra

Please follow and like us:

2 comments on “Angst”

 1. Als ik ergens een angst voor heb ik het de tandarts!
  Bij een gewone controle lig ik vaak al trillend en nog net niet huilend in de stoel.
  Ook ik heb huilend een afspraak gemaakt bij de kaakchirurg. Hier werd het een en ander besproken voor een slaapbeugel, maar hiervoor moesten wel al m’n verstandskiezen eruit.
  Dus toen ben ik maar weer weg gegaan, want m’n verstandskiezen laten trekken… dacht het niet.

  Nu ben ik naar Nieuwegein geweest, in het St. Antonius, Met de bedoeling dat ik onder narcose zou gaan en ze dan m’n verstandskiezen zouden trekken.
  Hier moest ik echter lang op wachten.

  De artsen hier waren zo rustig, aardig en meelevend dat ze eerst een verdovend zalfje hebben gesmeerd, hierna de verdoving (waar je dus zo goed als niks van voelt) en van het trekken heb ik al helemaal niets gevoeld..

  Hierna was ik zo trots op mezelf, en heb écht gedacht ‘waar heb ik me zo druk om gemaakt’

  Nu mag ik morgen voor de andere 2 en begin m’n angst weer opnieuw (ik weet hoe je je voelt :()

  Belangrijkste is om niet naar verhalen van anderen te luisteren en het allemaal op je af te laten komen.
  Een hechting.. daar merk je helemaal niets van!!!
  De watjes kan je niet vermijden en zou je toch moeten ‘overwinnen’ gewoon goed door je neus ademen en niet aan je mond en de watjes denken!

  SUCCES!!

  • Dank je voor je reactie. Vandaag bij de kaakchirurg geweest. Het is niet gelukt! Ik weet dat het geen pijn doet. Daar zit mijn angst niet. Ik word altijd misselijk als de tandarts met een spiegeltje bij mijn verstandkies zit. Krijg dan kookhals neigingen

   Daarvoor heb ik zelfs EMDR gehad, wordt gebruikt bij trauma verwerking. Het heeft helaas niet voldoende geholpen. De kaakchirurg ging alleen kijken en ik begon te kokhalzen. Hij heeft toen ook nog ontspanningsoefeningen met mij gedaan. Bij de 3e keer ging ik echt over mijn nek. Hij gaf toen aan dat er mensen zijn die hier extreem veel last van hebben. Daar ben ik er dus een van.

   Morgen ga ik even terug bellen. Ik had valium ingenomen en ik heb niet goed onthouden wat hij zei over narcose. Er zit niets anders op bij mij.

   Gelukkig is het bij jou een stuk beter gegaan!

   Groetjes,
   Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *